در ایران یک ماه پیش از ازدواج، زوجین برای مشاوره، دریافت واکسنهای ضروری و انجام آزمایشهای لازم به آزمایشگاه معرفی میشوند. در آزمایشگاه برای تشخیص بیماریهایی مانند تالاسمی، اعتیاد و… آزمایش به عمل میآید. اگر جواب آزمایش مثبت باشد فرد به آزمایشگاههای تخصصی ارجاع داده میشود. انجام هر آزمایشی دلیل دارد.
آزمایش اعتیاد
آزمایش اعتیاد نیز برای اطلاع طرفین از وجود اعتیاد است که با آزمایش ادرار مشخص میشود. البته حتی در صورت مثبت شدن آزمایشی مانند مورفین اگر دو طرف راضی باشند، امکان ازدواج وجود دارد. آزمایش بیماریهای جنسی
آزمایش تالاسمی
انجام آزمایش تالاسمی به علت شیوع این بیماری در ایران است. تالاسمی یک بیماری ژنتیکی است که به ۲ نوع مینور (کوچک) و ماژور (بزرگ) دیده میشود. در نوع مینور فرد علامتی ندارد (البته بعضی از بیماران علائم بسیار خفیفی دارند) و بیماری بهطور اتفاقی کشف میشود. ازدواج این افراد با یک فرد سالم مشکلی برای کودکان پدید نمیآورد ولی اگر زن و مرد مبتلا به تالاسمی مینور با هم ازدواج کنند، ۲۵ درصد احتمال به دنیا آمدن فرزند مبتلا به نوع ماژور وجود دارد. نوع ماژور نوع شدید بیماری است که با عوارض جدی برای فرد مبتلا همراه است. در صورت ابتلای هر دو طرف به تالاسمی مینور نیاز به انجام مشاوره ژنتیک پیش از ازدواج وجود دارد. تشخیص تالاسمی با انجام آزمایش خون و شمارش سلولهای خونی است. در صورتی که فرد مبتلا به کمخونی و فقر آهن باشد، بهتر است اقدام به درمان کند.